PREHRANA:

JEDILNIKI:

Jedilnik Vrtec januar 1

Jedilnik Vrtec januar 2

Jedilnik vrtec januar 3

Jedilnik Vrtec januar 4

 

 

 

Novost na jedilniku: od 1. junija 2018 naprej imamo novega dobavitelja kruha, ki nam pripravlja kruh in krušne izdelke iz visoko kakovostne moke, popolnoma brez konzervansov in z manj soli (1,3%).Marmelade,ki jih otrokom ponudimo za malico imajo 100% sadni delež, konzervirane le s sladkorjem, lokalnega proizvajalca. Med je proizvod lokalnega proizvajalca, najvišje kakovosti, nagrajen z več zlatimi medaljami. Ekološko mleko in mlečne izdelke dobavljamo iz BC Naklo, ki je popolnoma lokalnega izvora. Ekološka jajca, ekološka zelenjava,ajdova in prosena kaša ter ekološko meso slovenskih proizvajalcev bo na jedilniku od januarja 2019 dalje.Ekološko meso in mesne izdelke dobavljamo iz priznane ekološke kmetije Žgajnar iz Postojne. Ekološki kruh in pekovske izdelke za nas pripravlja podjetje Vita Activus. Izdelki so popolnoma brez aditivov.

Priporočamo ogled zanimivih oddaj: KONSERVANSI V KRUHU :https://4d.rtvslo.si/arhiv/veste-kaj-jeste/174627613 SLADKOR V PREHRANI OTROK – oddaja Ambulanta 202 na Valu 202 – http://tvslo.si/#ava2.157326555;;

 
 

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

ZAJTRK Z MEDOM – SUPER DAN!

Letošnji 20. november bi bil dan, ko bi v vrtcih in šolah že deseto leto zapored obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Otrokom bi tako za zajtrk ponudili dobrote lokalnih kmetov – domači kruh, maslo, med, mleko ter sočno jabolko.

Zaradi nepredvidljivih razmer letos v vrtcu Tradicionalnega slovenskega zajtrka ne moremo pripraviti, lahko pa malčke seznanimo s pomenom rednega zajtrka ter uživanja lokalne in sezonsko pridelane hrane na slovenskih tleh.

Letos imate še večjo vlogo starši, da mlajšim predstavite pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih. Hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna, oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano.

Zajtrk in zdrava prehrana sta izredno pomembna tudi v boju proti boleznim. Zelo pomembno je dan začeti z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrkovanje pozitivno vpliva tudi na učenje.

PRIPRAVITE TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK TUDI DOMA 

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Vabimo vas, da si skupaj z otroki ogledate dva kratka prispevka, ki sta dostopna na spodnjih povezavah. Dodan pa je tudi plakat, ki ga, če imate možnost, lahko natisnete in nanj otroci narišejo risbico vašega zajtrka.

https://www.youtube.com/watch?v=p5IPtjUf4Mw

https://www.youtube.com/watch?v=FehJxparRQ4

 

 

Dostopnost